Dit artikel is verschenen in de bladen ParaVisie, Paraview en De Natuur Uw Arts

Je ziel in zicht, een innerlijke reis


Bij het woord reizen denken we natuurlijk eerst aan verplaatsingen van dorp naar stad en terug, aan het bereiken van fijne vakantiebestemmingen, of aan rondzwerven zonder bepaald doel. Maar je kunt ook rustig in je leunstoel blijven zitten en op reis gaan. Mijmeren over lief en leed uit het verleden, of mooie plannen voor je zien over nieuwe belevenissen. En je kunt ook in een licht hypnotische trancetoestand innerlijk reizen: ‘zielenreizen’ of sjamanistisch reizen, hoe je het maar een naam wilt geven.
Hoe zou het zijn om in direct contact te staan met je ziel, met je ware natuur? Dat wat je ook bron, licht, zelf of bewustzijn kunt noemen? Wil je inzicht in jezelf, in personen met wie je leeft  of hebt geleefd, keuzes die je maakt of hebt gemaakt en doelen die je hebt gesteld? Vraag je je af wat de echte zin van je leven is? Hoe zou zo’n avontuurlijke reis zijn?

Reïncarnatie
Onlangs zag ik de RVU documentaire ‘Daar ben ik weer’ van Bram Vermeulen weer eens. Daarin vertelt hij over ‘zijn eigen ervaringen in WO1’, vanuit het perspectief dat hij (zijn ziel) daar in een vorig leven als Vlaamse soldaat werkelijk bij is geweest in de loopgraven van Noord-Frankrijk. We kennen hem natuurlijk als gevierd liedjeszanger, en ook van cabaretgroep ‘Neerlands Hoop’ ooit, waarin hij samen met Freek de Jonge de Nederlandse theaters onveilig maakte. Dat Vermeulen in deze theatrale documentaire (uit 2003) zo naar buiten kwam met zijn persoonlijke verhaal over reïncarnatie werd hem door vroegere fans niet bepaald in dank afgenomen: ‘te vaag’, ‘zweefgedoe’, etc. Het is herkenbaar dat dit soort onderwerpen in de dagelijkse omgeving soms nog wat lastig over te brengen zijn. Des te moediger dat hij toen zijn visie zo openlijk tentoonspreidde op de Nederlandse TV. Bram Vermeulen stierf in 2004 in Toscane in zijn slaap aan een hartaanval. Moge het hem goed gaan aan gene zijde!

 

Zielsregressie
Helaas overleed zo’n 10 jaar geleden ook mijn moeder plots. En wat weken later liep ik een boekwinkel binnen met de vraag aan mezelf of er misschien een troostend boek voorhanden zou kunnen zijn? En ja, op de afdeling esoterie ‘viel er een boek uit de kast’ en dat bleek een prachtig antwoord op mijn vraag. Het ging om het boek ‘De Zielenreis’ (‘Journey of Souls’) van psycholoog Michael Newton (USA, inmiddels 88 alweer).
Hierin ontvouwt hij, na onderzoek in duizenden ‘cases’ gedurende 15 jaar, hoe je terecht kunt komen in het 'life-between-lives' of je 'tussenleven'. Dit kun je bereizen door met regressietechnieken in lichte trance terug te gaan naar eerst voorvallen uit je kindertijd, dan vanzelf in een vorig leven terecht te komen (wat vaak ook antwoorden geeft op vragen uit het huidig leven) en uiteindelijk reis je dan voorbij het sterfmoment van dat andere leven naar het ‘tussenleven’ waar je ziel huist.  
Dit boek (en ook de opvolger ervan: ‘De Zielsbestemming’) wist mij werkelijk te troosten in de rouwperiode na het sterven van mijn moeder, en zo werd weer eens benadrukt dat er zoveel meer is tussen hemel en aarde. En toen ik zelf ook zo’n innerlijke reis met een ervaren begeleider meemaakte kon (de ziel van) mijn moeder mij in een ontmoeting in de zielenwereld geruststellen. Het ging haar helemaal goed daar! Een bijzondere ervaring…

ZIELinzicht

Newton heeft met zijn zielsregressiemethode als het ware een landkaart van de zielenwereld geschetst: van inzichten in ‘voorportalen’ tot ontmoetingen met gidsen, overleden naasten, zielsverwanten en wijze leraren, van oneindige lichtsferen tot levensbibliotheken. Dit alles meestal uitmondend in een rustgevende toestand van stilte en Zijn...  
Dit blijkt bij vrijwel iedereen zo te werken, de filmische ervaring komt als vanzelf. Zo ervaar je je ziel als het ware ‘levend tussen de levens in een tijdloze sfeer'. En kun je heldere inzichten over je leven nu krijgen. Wij noemen in onze NATUURLIJK praktijk deze vorm van zielsregressie een ‘ZIELinzicht’.
Is Newton een klassiek geschoolde psycholoog en regressietherapeut, in Nederland hebben we zijn inzichten inmiddels wat vrijer ontwikkeld en laten we als het ware ‘de ziel zelf de leiding nemen’. Minder psychotherapeutisch sturend begeleiden, en meer een innerlijke reis ‘zich laten ontvouwen’, met de ziel als reisgids.

BDE
Sommigen leggen hier een link met een BDE (bijna-dood-ervaring). Het lijkt erop dat een ZIELinzicht een soortgelijke ervaring is, een ‘kijkje in de hemel’? Dus iemand kan in hypnotische toestand eenzelfde belevenis hebben als iemand die een BDE meemaakt? De verhalen uit bijv. 'Eindeloos Bewustzijn' van cardioloog Pim van Lommel lopen parallel met wat er bij een ZIELinzicht gebeurt.
Van neurochirurg Eben Alexander is het boek 'Na dit leven' bekend. Hij beschrijft hier mooi wat er met hem gebeurde tijdens zeven dagen coma vanwege een plotse hersenvliesontsteking. Dit zowel bekeken vanuit comateus bewusteloos ziek zijn als vanuit levendige herinneringen aan zielsbewustzijn. Zijn verhaal geeft indrukwekkend woorden aan wat ook tijdens een zielsregressie beleefd kan worden. In zijn tweede boek 'De hemel in kaart' worden er ook vele voorbeelden van lotgenoten gedeeld. Verder zijn natuurlijk Robert Monroe en zijn boeken over uittredingen en ‘astraal reizen’ voorbij de grenzen van de stoffelijke wereld al veel langer bekend.

Zingevingsvragen
In onze NATUURLIJK-praktijk gebeuren wonderlijke processen. Meestal blijven verhalen daarover binnenskamers om allerlei privacy-redenen, of is het energetisch werk dat we doen ook bijna niet uit te leggen. Soms vindt iemand het juist goed om zijn verhaal te vertellen, omdat het een mooi voorbeeld van ‘tot bloei komen’ is. Zielsregressie blijkt een prachtig middel om iemand antwoorden vanuit zichzelf te kunnen laten geven, en zo de zin van en de zin in het leven te hervinden.
Peter (76) kwam langs omdat hij al lang met allerlei vragen zat: ‘Hoe kan ik mijn leven accepteren?’ ‘Ik word steeds bozer en dat wil ik helemaal niet. Wat zit daar voor verdriet onder?’ ‘Hoezo al die fysieke klachten?’ ‘Hoe kom ik bij mijn levensvreugde?’ We komen uit op een ZIELinzicht-sessie om licht te kunnen werpen op deze zingevingsvragen.
ZIELinzicht is een innerlijke reis van een aantal uren, waarbij iemand in hypnotische staat hardop vertelt wat hij meemaakt. Zo herinnerde Peter zich eerst enkele gebeurtenissen uit zijn jeugd, daarna kwamen we als vanzelf terecht in de belevenis van een vorig leven in Tsjechië, en gingen we daarna ‘door het sterfmoment aan het eind van dat vorige leven heen’. Aldus kwamen we uit in het ‘leven-tussen-levens’, waar je weer een Lichtwezen bent, in directe verbinding met je ziel, bron, licht, bewustzijn, ware natuur, of hoe je het maar wilt noemen.

Acceptatieproces
Peter ontmoette de zielen van gestorven familieleden en oude geliefden, die hem allemaal verheugd ontvingen en geruststelden: ‘Peter, het is OK’. Mooi ontroerend detail: in elke ontmoeting ‘smolt hij in Licht samen met de ander’. Na enige tijd kwamen we in een soort bibliotheek terecht waar hij met hulp van een gids gedetailleerd antwoord kreeg op vele van zijn vragen, en er een diepe ontspanning ontstond. Ook had Peter nog een ontmoeting met zijn ‘raad van wijzen’ die geruststellend liet weten dat ‘zijn leven tot nu helemaal klopte’, dat zijn leven vanuit zielsperspectief gezien juist zeer leerzaam was geweest. Hierna bleef het een hele tijd stil, omdat hij nu eindelijk zichzelf en zijn huidige leven werkelijk kon accepteren. Na bijna drie uur eindigde deze sessie, en ging Peter vervuld van hoop weer onze praktijk uit.

Gedragen
worden
Peter schreef een week later: Hoe heb ik mijn reis beleefd? Als een thuiskomen, een weerzien met mijn zielengroep, weer ervaren wat het betekent om te leven in vrede en totale acceptatie van wat er is. Leven zonder één vorm van negativiteit, gedragen worden door liefde en vrede. Dat is wat ik heb meegenomen. Ik weet de weg weer, ik kan weer makkelijk contact maken met de lichtwereld en met mijn eigen lichtwezen. Dat is het grote cadeau. Ik heb de begeleiding ervaren als kundig en liefdevol. Veel dank daarvoor.
Wat er in deze dagen nu gebeurt is prachtig. De fysieke klachten waar ik mee kwam zijn weg of niet meer van belang. De mentaal-emotionele problemen spelen nu niet. Ik vind mijn levensvreugde weer terug! Vanmorgen werd me glashelder dat dit het moment is om ja te zeggen, dat ik nu de kans krijg en heb om uit mijn wantrouwen te gaan. Ik voel me op het ogenblik heel stevig: ja, ik vertrouw op het universum en de helpende krachten. Dit is het moment!
Na het lezen van bovenstaande tekst reageert Peter (in zijn leven vooral leraar geweest) nog met een laatste goedkeuring: Een helder verslag dat precies aangeeft wat ik heb ‘beleefd’ en ervaren. Bedankt Peter, voor al je openheid!

MmmmMmMM
Zie jij jezelf als een mens met meer of minder mogelijkheden, moeilijk en/of makkelijk levend, als een ‘mmmmm’? Ben je niet eigenlijk een Lichtwezen, Magnifiek Multidimensionaal Metafysiek Mysterieus, een ‘MMMM’? Hoe zou je door het leven kunnen gaan 'als mMmMmMMm-mens’, waarbij ‘kleine m en grote M’ elkaar bezield en moeiteloos inspireren?
Bij een zielsregressie reis je naar het oneindige Mysterie waar je was voor je geboorte en waar je weer heengaat na de dood. Voor de duidelijkheid: dit gaat proefondervindelijk bij iedereen zo, en ook bij onszelf als we een dergelijk zelf-hypnotisch proces beleven.
Hierbij wat reacties van mensen die een ZIELinzicht meemaakten:
- Eindelijk stilte. Zijn. Wat een wonderlijke rust. Ik ben, ik ben niets, en ook alles, wat zijn woorden hiervoor? Ik bén gewoon. Wat een heerlijk gevoel!
- Ik vloog, naar andere tijden. Werd enorm emotioneel en antwoorden kwamen. Niet letterlijk maar op een diep niveau. Overmand door indrukken, niet van deze tijd. Ik was daar en toch ook hier. Hoewel hevig, kwam ik daarna in een diepe rust. Helend? Mooi!
- Ik merk vooral dat ik meer rust en relativering ervaar en mijn bestaan vanzelfsprekender lijkt. Voor mijn gevoel hoef ik minder mijn best te doen.
- Veel is duidelijk geworden, dingen vallen op hun plaats. Nu vooral verwondering. Weten, verbinding, zoiets. Alles is precies goed zoals het is. Liefde. Dankbaarheid! 
- Vannacht de hele reis nogmaals beleefd. Was heftig maar ook heel goed. En ik weet hoe ik weer in die staat van zijn moet komen. Zalig.

‘Samen met jezelf’
Velen hebben het effect van zielsregressie ‘life-changing’ genoemd. Een ZIELinzicht ervaren lijkt wel de ‘ultieme reis’ die een mens kan maken? Wil je dit eens beleven? Of, als je een ervaren begeleider bent, wil je zo’n innerlijk reisproces ook leren begeleiden? Zie dan meer informatie op onze site bij praktijk of workshops.
Laten we besluiten met nogmaals Bram Vermeulen in een ‘mmMmMMMmooie’ liedtekst: 
‘t Was boven op de berg dat ik begreep en besloot het nooit meer te vergeten
‘t Was boven op de berg dat ik begreep wat ik allang had moeten weten
Ik kan ook zonder angst bestaan
Was het de wind die mij vertelde? Je bent nooit alleen op deze aarde!
‘t Was boven op de berg dat ik begreep, je bent nooit alleen als je samen met jezelf bent
Altijd, altijd... altijd


Rob Heiligers, i.s.m. Aafke Douma
www.NATUURLIJKCentrumBewustzijnenBloei.nl