Aanvullende teksten uit het artikel Het mysterie van de Bosnische piramides
in VRUCHTBARE AARDE winter 2016


Een nieuw wereldwonder?

 

In de streek rond het Bosnische stadje Visoko circuleerden al langer verhalen van kinderen over ondergrondse speelgangen. Zoals lokale legenden verwijzingen bevatten naar een geheim, verborgen onder het aardoppervlak van de met bomen en andere vegetatie begroeide heuvel waar het stadje tegenaan ligt.

Toch was er een enthousiasteling als Semir Osmanagich (1960), cultureel antropoloog en econoom, voor nodig om in de rechthoekige heuvel met zijn opvallende oriëntatie ten opzichte van het Noorden, een piramide te zien. Wat hem bij eerste kennismaking in 2005 opviel was de gelijkenis met piramiden elders in de wereld die hij had bestudeerd.

Is het mogelijk – luidt de vraag die Osmanagich zich sinds 2006 stelt – dat de vijf piramiden in deze vallei zijn aangelegd door een Europese oerbeschaving waarvan wij niets weten. Het merendeel van de archeologen, geologen en egyptologen dat zich hierover heeft uitgelaten, gruwt alleen al van het idee. In hun ogen zijn de piramidale heuvels natuurfenomenen en wordt er rond Visoko pseudo-wetenschap bedreven.

De Egyptische piramidoloog Nabil Swelim die in 2007 de uitnodiging accepteerde om de veronderstelde Bosnische piramiden met eigen ogen te bekijken, beschrijft hoe hij door collega-wetenschappers onder druk werd gezet afstand te nemen van het idee van door mensen gemaakte heuvels.

Hij zegt: ‘Als een helling van een berg recht is, kan dat inderdaad het werk van Moeder Natuur zijn. Maar als drie hellingen recht zijn, begin je als onderzoeker toch nieuwsgierig te worden. En als je die regelmaat ook nog tegenkomt bij drie andere bergen in hetzelfde gebied, wordt het curieus. Er is iets bijzonders aan de hand in het gebied rond Visoko, ook al is daarmee nog niets gezegd over hun oorsprong.’

Sinds 2005 zijn er 250.000 bezoekers (40.000 in 2016) uit 62 landen naar Visoko gereisd om zelf het ‘nieuwe wereldwonder’ te aanschouwen. Om de twee jaar worden in Visoko wetenschappelijke congressen georganiseerd om de laatste ontdekkingen te evalueren.

Een bezoeker van het eerste uur beschrijft zijn impressies als volgt: ‘Er zijn hier enorm veel rechte lijnen. Niet alleen van de bouwwerken zelf, maar ook van de blokken waarmee de hellingen zijn bedekt. Een rechte lijn kan natuurlijk voorkomen in de natuur, maar zo vaak? Bovendien lijken de blokken gemaakt van een soort beton. Een kleiachtige substantie, gemengd met grind in de vorm van een rechthoekige plaat. Ik kan me niet voorstellen dat de natuur dit soort platen opstapelt in de vorm van een piramide.’

 Merkwaardige feiten

 1. 0. Alle piramide-heuvels zijn grotendeels bedekt met een laag begroeide aarde, sommige zijden zijn verzakt.

  1. De vijf piramiden (door Sam Osmanagich Zon, Maan, Draak, Liefde en Aarde genoemd) staan allemaal met een zijde exact naar het noorden (LIDAR-meting). Met daarbij de Zonpiramide als hoogst (220 m) bekende piramide ter wereld. Maan is 190 m hoog, Draak 90 m.

  2. Zon-, Maan- en Draakpiramiden liggen in een gelijkzijdige driehoek 2170 m van elkaar, met een deel van het stadje Visoko ertussen. Gedurende een periode in de zomer valt de avondschaduw van de Zonpiramide precies over die van de Maan.

  3. Op de schuine zijden van de piramiden liggen betonnen platen die harder en vochtbestendiger zijn dan de beste industriële betonsoorten die nu geproduceerd worden.

  4. Bij een van de betonlagen op de Zonpiramide is een fossiel boomblaadje gevonden dat na koolstofdatering 34.000 jaar oud blijkt te zijn.

  5. Vanuit de top van de Zonpiramide komt een pulserende straal energie van 28 kHz en 4,5 meter breed. Naarmate je hoger boven de piramide komt (gemeten m.b.v. een drone) wordt dat steeds sterker, dit schijnt nergens anders waargenomen te zijn. Middels een PIP-camera zijn verticale metingen van bio-energie te zien. Tevens zijn bij deze top bijzondere ultrageluidsmetingen gedaan.

  6. Er zijn met geo-scantechnieken onder de piramiden spiraalvormige gangenstelsels gevonden met een lengte van tientallen kilometers. Sommige gangen monden uit in grote ruimtes.

 2. 7. Water heeft er ongewone kwaliteiten en geneeskrachtige effecten.

  8. In al geopende gangen bij het nabijgelegen Ravne liggen keramische stenen (de grootste ooit gevonden) precies op plekken waar ondergrondse waterstromen elkaar kruisen, wat een neutraliserende werking heeft. Ook worden daar zeer hoge Bovis-waarden van energie gemeten, die een heilzame werking hebben.

  En zo zijn er nog meer feiten. Voor nu kunnen we stellen dat er vele raadselachtige meetresultaten liggen die met onze huidige wetenschappelijke kennis niet of nauwelijks te verklaren zijn. Kennelijk worden er momenteel allerlei ontdekkingen gedaan die wetenschappelijke paradigma’s doen wankelen. Zie ook piramidasunca.ba/eng. Of Bosnian Pyramids op Facebook; dr. Sam is te vinden op YouTube (zoek: Bosnian pyramids of Sam Osmanagich). Of lees zijn boek Pyramids around the world & Lost pyramids of Bosnia.


Akashakroniek ‘readers’

Omdat hij bij zijn wetenschappelijke ‘meten is weten’-aanpak tegen grenzen aanliep heeft Osmanagich ook spirituele informatiebronnen bij zijn onderzoek betrokken: zogeheten Akashakronieken readers die door paranormale afstemming op het gemeenschappelijke energetisch bewustzijnsveld (Akasha) informatie ontvangen. Dit alles gebeurde op gecontroleerde wijze: zes mediamieke vrouwen uit Europa (die Osmanagich niet kenden, die elkaar niet kenden en die ook geen contact met elkaar hadden) kregen dezelfde vragen gesteld over 25 piramiden overal ter wereld, incl. die in Bosnië uiteraard. Het bijzondere en eensluidende resultaat is helder beschreven in het boek Ancient history from beyond the veil.
Ons eigen mediamiek onderzoek in Visoko met Aafke Douma als reader heeft overeenkomstige conclusies en draagt zo bij aan de kennis over het gebied. In een nieuwe editie worden binnenkort onze ervaringen en opnames toegevoegd aan het boek. Op deze unieke locatie werkt moderne wetenschap concreet samen met intuïtieve benaderingen, als ‘spirituele wetenschap’. Wetenschappers die spiritualiteit integreren in hun werk lijken steeds serieuzer genomen te worden. De dr. Sams onder ons hebben de toekomst?